9 Aralık 2015 Çarşamba

Gelecek Öyküleri-2 Veri Saldırısı

Herkesin sizi tanıdığı, 50-60 kişilik bir toplulukta yaşıyorsanız ve her hareketinizin ve sözünüzün (potansiyel olarak) ömür boyu herkes tarafından hatırlanma ihtimali varsa, davranışlarınız kalabalık bir toplulukta yaşayan, isimsiz insanlara göre daha farklı olacaktır. Tarih boyunca köy ve şehir yaşamı arasında gözlenen bariz farklardan biri budur.
Ancak gelişen veri algılama, depolama ve erişme teknolojileri, şartları eşitlemenin de ötesinde, hayat oyununun kurallarını kökten değiştirdi. İnsanları aldatmak (zor da olsa) hâlâ mümkün, ama bunu bir kere yapan, ömrünün sonuna kadar her fırsatta bunu kendisine hatırlatan bir sistemle karşı karşıya. İronik bir şekilde,insanlar daha ahlaklı davranıyor ama bu eskisine göre daha az değer ifade ediyor. Devletlerin kâğıt kalemle bilgi topladığı ve yine kâğıttan arşivler oluşturduğu eski zamanlarda da bu tür bir sistem hayal edilmiş, ama teknolojik yetersizlik yüzünden uygulamaya geçirilememişti. Bir de o çağlardaki totaliter devletlerin bu işin öncüsü olması, maalesef başlarda insanları biraz ürkütmüştü. Veriyi anlık olarak toplayıp işleyebilmek her şeyi değiştirdi. Bir zamanlar çok popüler olan dört tekerlilerin kullanımı bu konudaki ilk örnekler oldu. Doku ve organların laboratuvar ortamında geliştirilip insan vücuduna entegre edilmesinin mümkün olmadığı o tarihlerde, kazaların bedeli çok ağırdı. Toplum, mesela maksimum hıza keyfi bir sınır koyup bu sınırı aşanları cezalandırarak güvenliği sağlamaya çalışıyordu. Ama tehlike yaratanların yüzde doksanının ceza almadığı, ceza alanların yüzde doksanının da tehlike yaratmadığı bu sistem, sürekli tartışma konusuydu. Oysa araca, yola ve en sonunda kişiye basit birer yer izleme modülü takılıp hepsinin sisteme bağlanmasıyla işler çok değişti. Artık yolun doluluğu, hava şartları, sürücünün kaç saattir uyumadığı ve benzeri yüzlerce parametre göz önüne alınarak,o ana özel bir hız sınırı belirleniyor, sınıra yaklaştıkça sürücü uyarılıyor ve istisnasız her sınır aşımı için ceza geliyordu. Kural gibi ceza da kişiye özeldi.

Tecrübesini, reflekslerinin hızını, daha önce aldığı cezaları, en son ne zaman hata yaptığı gibi faktörleri göz önüne alan ortalama bir sürücüye göre oluşturulan formüller değil, o sürücüden beklenene göre ne kadar hatalı davrandığını belirleyen karmaşık formüller kullanılıyordu. Ceza zaman ise kişinin kalan zamanına (ortalama ömür - yaş), para ise toplam parasına oranlandığı için herkes açısından eşit derecede caydırıcıydı. Bu tür bir sistemin eski zaman filozofları tarafından diktatörlüğe benzetilmesi bugün bizlere çok hayret verici geliyor. Çünkü sistemin asıl amacı insanları cezalandırmak değil, eğitmek. Sistem cezalarla beraber ödülleri de içeriyor. İnsanlar günlük işlerini yaparken de, çocukken çok sevdikleri oyunlarda olduğu gibi puan toplama ve sonra bu puanları karşılaştırma peşinde. Sonunda, sinir ağlarını eğitmekte çok etkili olan anında ve orantılı ödül ve cezanın devreye girmesiyle, ortada cezalandırılacak bir eylem kalmadı. Her insanın sinir sistemine entegre edilen mikro işlemciler, hata yapıldığı anda beynin ilgili bölgelerini uyararak kişiye özel küçük (veya o kadar da küçük olmayan!) bir acı, olumlu hareketler için de keyif yaşatıyor. Böylece en karmaşık sistemlerin kontrolü için bile, eski insanların yıllar içinde ulaştığı tecrübeyi, bizim gençlerimiz birkaç günde ediniyor. Elbette bu sistemlerin hepsi de bir iki nesil etkin olarak kullanıldıktan sonra müzedeki yerlerini aldı, çünkü herhangi bir cihazın nasıl kullanılması gerektiğini bu kadar iyi biliyorsanız, bir insanı onu doğru kullanmak üzere eğitmek yerine, bir yapay zekâ programını eğitmek ve gerektikçe güncellemek bin kat daha kolay.

4 yorum:

  1. Merhaba, Mutsuz ve Doyumsuz Bayanlar Adana ve çevresinde yaşayan, Reel birliktelik düşünen, Gizlilik ve Güven İçerisinde İlişki Arayan Seks'te Sınır Tanımayan ve Ne İstediğini Bilen Doyumsuz Bayanların Mesajını Bekliyorumm
    0545 352 25 52 Özele Açık ! Skype™: Dost_erkek01 Whatsapp var

    Merhaba, Evli Çiftler Eşi için Büyük ve Kalın Düşünenler.. ( Fotoğraf ispatlı ) Eşinizin Mutluluğuna Engel Olmayın 0545 352 25 52 Özele Açık! Whatsapp Var Skype™: Dost_erkek01 Not:Tek Erkeqim.. Deneyimim var.

    Merhaba, Grup seks fante*zisini gerçekleştirme düşüncesinde olan Kararlı Samimi Paylaşıma Açık Gizliliğe Önem Verenler

    * Evli Çiftlere 3. Tek ERKEĞİM!

    * Kocasının yanında bir başka tene dokunma arzusu olan

    * Tost olmayı arzulayan bayanlar

    * Karısı gözlerinin önünde başka bir tene dokunurken aldığı hazzı görmek isteyenler beyler

    * Sizi tanıyan sizin hassasiyetinizi bilen gizliliğe önem veren deneyimli güvenilir sırdaş samimi dost olarak tanışmak isteyenler

    * 0545 352 25 52 Özele Açık ! Skype™: Dost_erkek01 Whatsapp var

    YanıtlaSil
  2. Mr. Green Archives - DrMCD
    Mr Green's biography 당진 출장마사지 - Mr Green, 1883 광명 출장마사지 - The 당진 출장마사지 University of Tasmania. Dr. Green was 시흥 출장마사지 Director 인천광역 출장샵 of University of Technology, and Executive Chairman,

    YanıtlaSil
  3. merhaba ben istanbuldan metehan yaş 37 boy 173 kilo 72 diksiyonu düzgün sempatik kadın ruhundan anlayan sex konusunda oldukça deneyimli ve kendini geliştirmiş tanıdıgınıza mutlaka memnun olacagınız biriyimlütfen 20 yaş üzeri ve ne istedigini bilen BAYANLAR arasın 5*3*9*5*6*7*3*6*4*0.
    not . sanal kesinlikle yapmıyorum tanıştıktan sonra reel en sadık sırdaşınız olarak tabi

    YanıtlaSil
  4. Merhaba ben taner istanbuldan varmi evli esini anlatacak sohbet edecek tekim cifte tecrubem var 05458622275

    YanıtlaSil